Uitzonderlijk goed haringjaar

haring

Scheveningen – Het duurt nog exact een week voor de eerste maatjesharingen in Nederland over de toonbank gaan, maar de haringen die nu gevangen worden voldoen al aan de criteria om door te gaan als Hollandse Nieuwe.

„We hebben een uitzonderlijk goed haringjaar”, zegt Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. „We zien dat de haringen al vroeger dan verwacht in goede zin zijn ontwikkeld. De haringen eten zich mooi rond en zetten dat om in visvetten.” Die vetpercentages bedragen maar liefst meer dan twintig procent. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal zestien procent vet bevat.

AMSTERDAM - Gasten tijdens de jaarlijkse haringparty in het Hilton hotel. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER

 

Agnes Leeuwis van het Nederlands Visbureau is eveneens enthousiast over de eerste vangsten. „Vrijwel alle aanvoer uit Scandinavië blijkt uitermate geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe”, zegt Leeuwis, die de maatjesharingen vanwege de ’prachtige ronde vorm en een dikke rug’ dit jaar tot ’Rubensmodellen’ heeft gedoopt, naar de voluptueuze modellen van de 17e-eeuwse schilder Rubens.

Sectorbreed is afgesproken de Hollandse Nieuwe vanaf vijftien juni te verkopen. De verkoop begint na de traditionele veiling van het eerste vaatje haring in de visafslag van Scheveningen.

org-link-telegraaf

vlaggetjesdag3 vlaggetjes dag Scheveningen 18 Juni

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *